Ervaringsverhalen

Kim en Alex

EFT is een therapie die ik elk echtpaar toewens. Het schetst een beeld van hoe je met elkaar omgaat binnen je relatie, zowel positief als negatief. Het brengt je verlangens en wensen naar voren, zodat je samen ontdekt welke motieven, verlangens of angsten er achter elkaars gedragspatronen liggen en wat de oorzaak daarvan is. Wij kwamen als stel regelmatig in patronen terecht waardoor we binnen onze relatie verder van elkaar verwijderd raakten, terwijl we zo verlangden naar toenadering. Doordat we leerden ontdekken wat er achter het gedrag van de ander zat, kregen we begrip voor elkaar en maakte de pijn plaats voor de liefde. We begonnen elkaar meer te begrijpen, waardoor we ons steeds veiliger en vertrouwd voelden bij elkaar. Situaties zoals elkaar pijn willen doen, negeren, uitschelden e.d. komen nu niet meer voor. De therapie geeft je inzicht en handvatten en verbeterd altijd je relatie, en wie wil dat nu niet??

 

Albert en Jennifer

De reden waarvoor wij in therapie zijn gegaan, was dat de sfeer tussen ons niet goed meer was, na een huwelijk van 36 jaar was er veel ruzie en weinig belangstelling voor elkaar, we leefden min of meer langs elkaar heen. Na een week weg te zijn geweest voor werkzaamheden elders door één van ons was er weinig animo om naar huis te gaan en de telefoontjes gedurende de week afwezigheid waren plichtmatig. We konden weinig goed doen bij elkaar, we probeerden elkaar zeer frequent te beschadigen met woorden of we vluchten weg in werkzaamheden. Er was ook best veel gebeurd: een nieuw huis in een nieuwe omgeving, zorg voor een van de ouders die wegviel, een broer die overleed, onzekerheden op het werk. In deze periode namen ook voorvallen die in het verleden hadden plaats gevonden weer een prominente plaats in. Terwijl we juist het gevoel hadden dat de tijd van genieten aangebroken behoorde te zijn. We hebben ons toen de vraag gesteld “ gaan we er voor, of moeten we al dit moois verlaten”. Met name Jennifer is actief op zoek gegaan naar een therapie die bij ons paste. Door een artikel in de Volkskrant over EFT heeft zij het boek “Houd me vast” besteld. Een boek met een taalgebruik waar je af en toe kromme tenen van krijgt, maar de methode om dichter bij elkaar te komen sprak ons erg aan. Uiteindelijk zijn we bij een EFT-therapeut terecht gekomen. Het kennismakingsgesprek voelde goed. Voor ons was het erg belangrijk dat het geen softe bedoening moest worden. De therapie werkte verhelderend en vond plaats in een veilige omgeving mede door het feit dat deze door een echtpaar gegeven werd van ongeveer gelijke leeftijd waardoor situaties voor hen herkenbaar waren en het voor ons gemakkelijker werd emoties te bespreken Aan de hand van de hoofdstukken van het boek en de opdrachten die er aan vast zaten waren wij uiteindelijk in staat dingen te bespreken die voorheen onmogelijk waren geworden en dit resulteerde in het weer geïnteresseerd zijn in elkaar. De liefde voor elkaar is weer teruggekomen op zowel geestelijk als seksueel vlak en we gaan er hard aan werken om dit zo te houden!

Evelien

Mijn vriend en ik waren in een situatie beland waarbij we allebei steeds sneller ontvlamden in irritaties en verwijten. De liefde was er, maar het leven met elkaar werd steeds lastiger en vermoeiender. Voor onszelf, elkaar en onze kindjes moest er iets gebeuren. En er is zeker iets gebeurd. Onze EFT-therapeut wist vaak de juiste snaar te raken, ook al was dat op het moment zelf niet altijd even prettig. Volgens mij is de kracht van hem het feit dat hij een echte man man is. Daarom is het voor mannen wellicht makkelijker om dingen te bespreken. En het is prettig dat ook hij af en toe zijn gevoel laat zien! Wij hebben onze relatie in ieder geval weer op de rit!

David en Linda (over de Houd me vast)

In het najaar hebben wij meegedaan aan de cursus Houd-me-vast. We begonnen vrij sceptisch en terughoudend aan de cursus, maar al de eerste avond merkten wij dat de cursus het vertrouwen in elkaar ging herstellen. De cursus gaf ons inzicht over de redenen waarom wij terugkerende conflicten hadden en waarom we hier niet uit kwamen. Telkens kwamen dezelfde thema's in onze discussies en ruzies terug. Met de Houd-me-vast cursus hebben we gezien waar dat bij elk van ons nou eigenlijk écht om ging. Waarom doe ik zo en waarom doet mijn partner dat? Dit waren vragen waarop we een antwoord hebben gekregen. Het heeft ons geholpen om het vertrouwen in elkaar terug te vinden, om goede constructieve gesprekken te hebben over onze angsten en behoeften. Het heeft ons rust, veiligheid en geborgenheid teruggegeven. Wij weten nu dat we vast nog wel discussies en ruzies zullen hebben, maar dat we daar uitkomen en dat we elkaar vertrouwen. Écht vertrouwen. De cursus heeft voor ons een positieve en blijvende impact op onze relatie!

Sandra en Martijn

Toen we startten met EFT relatietherapie ging het duidelijk niet goed samen. We stonden op het punt van uit elkaar gaan. Gelukkig gaven de eerste gesprekken veel vertrouwen. We voelden ons begrepen dat onze ruzies niet alleen maar ruzies waren, maar dat het ging om de emoties eronder. Dat was voor ons een grote eye-opener. Dat ik (Martijn) me terugtrok werd me steeds duidelijker. Ik (Sandra) merkte steeds meer dat mijn boosheid en klagen een poging was om je achter je muurvandaan te trekken en niet om je aan te vallen. Toen we er achter kwamen hoe verlaten jij je voelde na de geboorte van onze jongste en dat je boosheid daarover gezegd mocht worden, werd het veel rustiger samen en begrepen we elkaar veel beter. Het hielp om meer verbonden te raken. We zijn heel blij dat we dit traject gedaan hebben. Niet alleen voor onszelf, ook voor onze kinderen